Bucură-te de Festivalul de Film de la Cannes la TV5MONDE

Opt filme franțuzești aflate în selecția celui mai mare festival de film din lume se pot vedea la TV5MONDE.

Pentru a pregăti publicul pentru cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, TV5MONDE realizează în luna mai o retrospectivă, reunind opt filme franțuzești aflate în selecția celui mai mare festival de film din lume în ultimele trei decenii.

Dans Paris – miercuri, 8 mai, ora 15:00

Prima producție de care telespectatorii se pot bucura este Dans Paris, o tragi-comedie din 2006, proiectată în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs. Firul narativ îl urmărește pe protagonistul Paul (Romain Duris), mutat înapoi la Paris în casa tatălui său și a fratelui mai mic Jonathan (Louis Garrel), după despărțirea de iubita lui Anna. Cei doi frați sunt complet antitetici în ce privește mentalitățile lor, însă se completează ca yin și yang. Ceea ce potențează la maxim narațiunea este estetica uluitoare a capitalei și muzica armonioasă care acompaniază imaginile. Despre Dans Paris, New York Times a scris: „O poveste despre dragostea dintre doi frați în care totul e contrastant: lumina și întunericul, bucuria și disperarea, speranța și absența ei”.

Tralala – joi, 9 mai, ora 22:00

Tralala este un musical colorat și foarte comic despre un cântăreț și compozitor fără adăpost pe nume Mathieu Amalric. El începe să primească mesaje ciudate și misterioase care sugerează că ar fi fost vizitat de Fecioara Maria. Lumea ficțională a filmului se împletește cu realismul tragic al anumitor întâmplări, creionând un produs cinemtografic menit să distreze și să înduioșeze în același timp, „un film singular și minunat de melancolic”. (GQ) Tralala a putut fi văzut în festival în afara competiției, parte din proiecțiile de la miezul nopții.

Une histoire d'amour et de désir – vineri, 10 mai, ora 19:40

Variety consideră următorul film ca fiind „O dramă emoționantă în care poezia, pasiunea și principiile se îmbină”. Une histoire d'amour et de désir, producție ce a debutat în Semaine de la Critique în 2021, spune povestea lui Ahmed, care o cunoaște la facultate pe Farah și se îndrăgostește pe loc de ea. Tunisianca exuberantă îi câștigă inima fără prea mare greutate, însă personajul principal încearcă să țină piept dorinței și sentimentelor lui. Din ce motiv? Veți afla doar dacă intrați pe TV5MONDE la data și ora menționate mai sus.

 

Mon légionnaire – duminică, 12 mai, ora 22:00

Drama prezintă viața unei tinere ucrainence, Nika, ce își părăsește țara pentru a fi împreună cu iubitul ei Vlad, un soldat stabilit într-o tabără militară din Corsica. Mon légionnaire s-a aflat în selecția oficială Cannes din 2021, închizând secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, iar în distribuție se regăsesc nume sonore pe plan autohton precum Louis Garrel și Camille Cottin. The Guardian a descris pelicula foarte concis și reprezentativ: „Rachel Lang livrează un tur de forță fără artificii, dar și angoasa și instabilitatea care bântuie viețile private ale soldaților din Legiunea Străină Franceză în această dramă reținută și extrem de emoționantă”.

Entre les vagues – duminică, 19 mai, ora 22:00

În anul 2021 a fost lansat și Entre les vagues, tot parte a Quinzaine des Réalisateurs. Drama conturează o relație de prietenie ca în basme între două tinere actrițe pline de viață și ambiție. Aceasta ajunge însă instabilă în momentul în care, într-un spectacol de teatru montat la Paris, una primește rolul protagonistei, iar cealaltă rolul dublurii. Când planul personal se intercalează cu cel profesional, cum își pot da fetele seama ce contează mai mult? Variety a descris filmul ca „o poveste ce te lasă fără suflu despre suișurile și coborâșurile prieteniei explozive dintre două femei”.

Petits arrangements avec les morts – joi, 23 mai, ora 22:00

Cel mai vechi film din această retrospectivă, dar cu siguranță la fel de actual ca la momentul premierei, este Petits arrangements avec les morts, care a luat premiul pentru imagine Caméra d’Or la ediția festivalului din 1996. El expune trei persoanje ce încearcă să treacă peste moartea apropiaților, descoperindu-și sinele în această experiență cathartică. „Frumosul film al lui Pascale Ferran dă naștere la o teatralitate care stârnește hohote de râs și întrunește actori de o fragilitate ca a sticlei”. (Libération)

Les magnétiques – duminică, 26 mai, ora 22:00

„Un film extrem de bogat pentru cei pasionați de cinema”. (Bande à part) Este vorba despre Les magnétiques, peliculă aflată de asemenea în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs din 2021. Drama se concentrează pe câțiva amici care decid să-și creeze propria emisiune radio într-o casă din mediul rural francez de la 1980. Atunci când protagonistul este convocat pentru realizarea serviciului militar, emisia gratuită a postului trebuie să continue, iar el este nevoit să găsească soluții inventive. Sentimentul de nostalgie după o epocă apusă este emanat din film și te transpune cu ușurință aproape de finalul mileniului trecut. Publicul român a avut ocazia să descopere călătoria ambițioșilor prieteni și în cadrul TIFF-ului din același an, deoarece filmul s-a aflat în competiția principală.

A Good Man – joi, 30 mai , ora 22:00

Aflat în secțiunea oficială la Cannes în anul 2020, A Good Man relevă situația delicată în care se găsesc Aude și Benjamin, un cuplu atipic. Cei doi locuiesc împreună de 6 ani și sunt cât de poate de îndrăgostiți, însă problema principală este că Aude nu poate avea copii. Fiind un bărbat transsexual, Benjamin ia asupra lui responsabilitatea conceperii. Viziunea regizorală și distribuția au fost lăudate: „Abordând un subiect foarte delicat, Marie-Castille Mention-Schaar explorează cu multă empatie dorința de a avea un copil a unui bărbat transsexual, incredibil interpretat de Noémie Merlant”. (Cineuropa)

Filme
Persoane